La Bucureşti, conferință interregională despre e-Mobilitate

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1236: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
ForumAllInfo
Mesaje: 361
Membru din: Mie Ian 13, 2016 9:24 am
Localitate:
Interese:
Ocupaţia:
Contact:

La Bucureşti, conferință interregională despre e-Mobilitate

Mesajde ForumAllInfo » Lun Oct 14, 2019 1:33 pm

e-Mobilitatea – un factor decisiv în reducerea poluării
e-MOPOLI - Project Learning Process Meeting

A cincea ediție a conferinței interregionale e-MOPOLI – “Electro MObility as driver to support POLicy Instruments for sustainable mobility” organizată de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti - Ilfov s-a derulat la Bucureşti în data de 17 Septembrie 2019, la eveniment participând reprezentanţi ai instituţiilor publice, specialiști din mediul academic şi antreprenori sau delegaţi ai acestora, care au oferit informații de interes cu privire la stadiul actual al mobilităţii sustenabile, în regiunea București – Ilfov.
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti Ilfov a fost înființată prin Legea 315/2004, ce prevede că politica de dezvoltare regională urmărește echilibrarea și dezvoltarea economică durabilă, competitivitatea internațională a IMM-urilor și diminuarea decalajului socio-economic între România și ceilalți membri ai UE.
e-MOPOLI este un proiect dezvoltat în parteneriat de colaborare cu nouă regiuni ale Uniunii Europene, finanțat prin Programul Interreg Europe, cu scopul de a îmbunătăți politicile regionale specifice în ceea ce privește reducerea amprentei de carbon provocată de activitățile de transport și logistică din zonele urbane și extra-urbane.
Combustibilii alternativi și electro-mobilitatea reprezintă o oportunitate excelentă pentru a reduce amprenta de carbon generată de activitățile economice în regiunile urbane și extra-urbane. Proiectul e-MOPOLI țintește astfel să contribuie la o distribuție eficientă a mobilității electrice sau a celei bazate pe combustibilii alternativi prin îmbunătățirea unui set de nouă instrumente de politici regionale, șase dintre acestea fiind strâns legate de Fonduri Structurale, în Italia, Slovenia, Grecia, Belgia, Finlanda, Norvegia, România și Letonia.
Conferința a fost un cadru propice pentru dezbatere pe marginea subiectelor actuale de mobilitate urbană, prezentări ale oportunităților și instrumentelor de dezvoltare a mobilităţii sustenabile, acces la informaţii actuale și know-how, workshop interactiv pentru dezvoltarea cunoștințelor din domeniu, networking cu partenerii şi cu reprezentanţii celor mai importanţi actori locali în domeniul e-mobilităţii. În cadrul evenimentului au fost prezenți peste 40 de participanţi ce au fost captivați de prezentările, ideile expuse, modelele şi oportunitățile de dezvoltare în domeniu.
Workshopul a presupus o trecere în revistă a bunelor practici identificate la nivel de regiune cu privire la mobilitatea durabilă.
În deschidere a luat cuvântul doamna Carmen Aura Răducu, director executiv adjunct al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov, ce reprezintă unul din factorii cheie de decizie în relaţie cu politicile din domeniu, respectiv cu planul de mobilitate urbană. A fost o prezentare prin care s-a explicat importanţa existenţei unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă, s-au adus exemple de smart projects prin dezvoltarea cărora să sprijine traficul din Bucureşti – Ilfov. Unul din obiectivele care se doreşte a fi atins este reducerea gradului de poluare din regiune, prin găsirea de soluţii alternative. Planurile viitoare urmăresc integrarea proiectelor din domeniu, de exemplu ring road, autobuz școlar, tichetul unic de călătorie, smart card city, înlocuirea flotei de tramvaie şi trolee, etc.
„e-Mobility as part of Smart Mobility” - prezentare susținută de domnul Florin Codruţ Nemţanu – Profesor Doctor în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti – Facultatea de Transporturi - a urmat în derularea workshopului. Am aflat punctul de vedere al mediului academic despre smart city, electromobilitate şi despre transportul inteligent în Bucureşti. “Ceea ce este important este să existe un model pe care să se poată dezvolta proiectele pentru transport inteligent”, a subliniat acesta.
Un speaker la fel de apreciat a fost Preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România – domnul Cristian Milea. Acesta a oferit informații valoroase legate de modul de distribuire a tipurilor de vehicule din flota regiunii Bucureşti – Ilfov, vârsta medie a acestora, distribuţia în funcţie de carburantul folosit, numărul de maşini noi vândute în România, toate prezentate în strânsă legătură cu tematica proiectului. O lecție de antreprenoriat cu viziune către viitor, cu ajutorul căreia am putut afla direcţia în care se îndreaptă cerinţele europene din domeniu.
A urmat momentul dedicat companiilor din domeniul vânzărilor de vehicule electrice și am cunoscut, cu ajutorul doamnei Theodora Jidav – Project Manager Electromobility Porsche România, câteva din modelele viitoare ale vehiculelor electrice şi a soluţiilor de încărcare disponibile. Domnul Alexandru Teodorescu ,CEO al Renovatio, a prezentat stadiul actual şi planurile de viitor în ceea ce priveşte distribuţia de staţii de încărcare pe teritorul regiunii şi în toată ţara.
„Charging Electric Vehicles in Romania – Status and perspectives” a fost prezentarea susţinută de domnul Emil Tudor, cercetător în cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Inginerie Electrică din care am remarcat metodele de încărcare (fast şi ultra-fast, metoda Chademo, metoda CCS, metoda Tesla SuperCharger).
Cu prilejul acestui eveniment, a fost organizată și o masă rotundă care i-a întrunit în panel pe reprezentantul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti Ilfov – domnul Mihai Iacovici, reprezentanta partenerului e-MOPOLI Regional Development Agency of Gorenjska – doamna Blanka Odlazek, domnul profesor Florin Codruţ Nemţanu–Universitatea Politehnica Bucureşti, reprezentantul partenerului e-MOPOLI Region of Attica – domnul Panagiotis Papantoniou, reprezentanta liderului de parteneriat e-MOPOLI Province of Brescia – doamna Ilaria Leonardi, secretarul general al APIA – domnul Marius Tudor, Project manager electromobility Porsche România – doamna Theodora Jidav şi CEO–ul Renovatio – domnul Alexandru Teodorescu. Aceştia au răspuns întrebărilor adresate atât de moderatorul evenimentului, domnul Daniel Popescu – Project manager e-MOPOLI, cât şi de către auditoriul evenimentului.
Şi evenimentul nu s-a încheiat aici. În a doua parte a zilei, toţi participanţii au avut prilejul de a participa la o vizită de studiu la Porsche România, unde au avut plăcerea de a experimenta live procesul de încărcare al unei maşini electrice și au putut observa îndeaproape vehiculele electrice expuse (VW e-Golf, VW e-Crafter și Audi e-Tron). În continuarea activităților, grupul de participanți s-a bucurat de vizita de studiu realizată la primul hub de încărcare rapidă a vehiculelor electrice din Europa de Est. Alexandru Teodorescu – CEO Renovatio a avut amabilitatea de a împărtăși grupului informații și experiențe legate de dezvoltarea unei rețele de încărcare rapidă, ideea de business și provocările întâmpinate în dezvoltarea afacerii.
Astfel, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti Ilfov, în calitate de partener în cadrul proiectului INTERREG EUROPE, e-MOPOLI - a oferit cadrul potrivit schimbului de experienţe între participanţi, oameni de afaceri români și reprezentanţi ai regiunilor partenere străine în vederea dezvoltării unui plan de acţiune ce poate fi implementat cu succes în regiune.

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1236: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1236: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1236: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Înapoi la “FORUM EUROPA”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator